kaldata.comВ научнофантастичната вселена Стар Трек космическите кораби с варп двигатели могат да

...
kaldata.comВ научнофантастичната вселена Стар Трек космическите кораби с варп двигатели могат да
Коментари Харесай

Бивш служител на НАСА: Kорабът Ентърпрайз от Стар Трек е твърде бавен за пътешествия във Вселената

kaldata.com

В научнофантастичната вселена Стар Трек космическите кораби с варп мотори могат да се движат във вакуума със скорост 299 792 километра в секунда – т.е., със скоростта на светлината.

На пръв взор това число наподобява доста внушително. Но астрофизикът Джеймс О’Донахю, някогашен чиновник на НАСА, който в този момент работи в Националната галактическа организация на Япония твърди, че в реалност движещият се с сходна скорост транспортен съд напълно не е подобаващ за галактически пътешествия в мащабите на Вселената.

За потвърди тезата си ученият направи малко проучване. В рамките на това проучване той даже показа прегледен клип, в който измисленият Ентърпрайз се отравя на действително галактическо странствуване от Слънцето към Плутон.

 



Business Insider съобщи, че в своето проучване О’Донахю се е базирал на техническите характерности на Ентърпрайз, дадени в Star Trek Encyclopedia от техническите консултанти на  „ Стар Трек: Следващото потомство “ през 1991 година. Оттам е известно, че  галактическите кораби в тази популярна киновселена с движат със скорост от 1 до 9,99 варп фактор . Особеното е, че варп фактор 1 значи, че корабът се движи със скоростта на светлината, а при варп фактор 9,99 корабът се движи със скорост 2140 пъти по-висока от скоростта на светлината.

В основания от астрофизика клип Ентърпрайз лети от Слънцето към Плутон с разнообразни светлинни скорости, като се стартира от варп фактор 1 и се доближи до 9.99. Логиката е ясна – при придвижване със скоростта на светлината, корабът ще доближи Плутон за 5 часа и 28 минути, тъй като тази планета се намира на към 5,9 милиарда километра от слънцето. Но за достигането на Проксима Центавър – най-близката до слънцето звезда, този транспортен съд ще би трябвало да пътува 4 години и 3 месеца.

При варп фактор 5 корабът Ентърпрайз се движи със свръхсветлинна скорост, превишаваща 213 пъти скоростта на светлината. В този случай пътешествието от Слънцето до Плутон ще продължи единствено минута и половина, а до Проксима Центавър Ентърпрайз би стигнал за една седмица.

При оптимален варп фактор 9,9 корабът би дохвърчал до Плутон за десетина секунди, а до Проксима Центавър би стигнал за 18 часа. Това са допустими смисли, само че единствено когато става дума за близки галактически обекти. Ако вземем типичните за Вселената дистанции, то тогава пътешествието от единия завършек на Млечния път до другия да вземем за пример, би траяло 96 години. Това е повече от междинната дълготрайност на човешкия живот към сегашен ден.

Освен това, даже и с пределно вероятната за Ентърпрайз хипер варп скорост, която е 8323 пъти по-голяма от скоростта на светлината, за пресичането на нашата вселена на Ентърпрайз ще са нужни цели 24 години, а до галактиката Андромеда, която е отдалечена на 2,4 милиона светлинни години от Земята, пътешествието би траяло 300 години.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР